Vi har sammanställt en lista över frågor som vi ofta stöter på i vårt arbete. Vi hoppas att du hittar lösningen på ditt problem med hjälp av dem. Om det ändå går så att du inte kan lösa problemet ber vi dig kontakta oss direkt.

Tillgång

Var i Finland kan jag köpa Fazers produkter?

Fazers produkter säljs i de flesta dagligvarubutiker i Finland. Om du inte hittar en viss produkt i din butik kan du höra dig för om produkten direkt i butiken.

Fazers produkter säljs även på Fazer Café och på besökscentret Fazer Experience i Vanda.

Fazer Candy Store betjänar dig här.

 

Var kan jag köpa Fazers produkter utomlands?

Fazers konfektyrprodukter exporteras till cirka 40 länder.
Vi har egen verksamhet i 8 länder – se verksamhetsställena på karta.
Fazers produkter säljs även på flygplatser och på kryssningsfartyg som går mellan Finland och Sverige eller Estland.
Fazer Café Glogatan 3 levererar produkter med lång hållbarhet till länder inom EU.

Fazer Candy Store leveranser inom hela EU.

Varför utgår vissa produkter ur sortimentet?

Vi förnyar kontinuerligt vårt sortiment utifrån konsumenternas önskemål och ibland måste gamla produkter ge plats för nya.

 Hållbarhet och förvaring

Vilken är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag?

Bäst före-datumet anger att de för produkten typiska egenskaperna bevaras minst fram till detta datum vid rätt förvaring. Produkten får säljas och kan användas efter bäst före-datumet. Du kan bedöma om produkten kan användas med hjälp av dina sinnen.

Sista förbrukningsdag ska anges på livsmedel som lätt blir otjänliga ur mikrobiologiskt perspektiv. Produkter får inte säljas eller användas efter sista förbrukningsdagen.

Hur är det bäst att förvara bröd?

Bröd ska förvaras i rumstemperatur, dvs. i över +22 grader, för att det ska hålla så länge som möjligt. Bröd ska alltså inte förvaras i kylskåp, eftersom det förvånansvärt nog fortare blir gammalt där. Ett annat bra förvaringssätt är nedfrysning.

Hur ska choklad förvaras?

Choklad ska förvaras torrt och svalt, helst i en temperatur på 16–20 grader. Kylskåp är med andra ord inte den bästa förvaringsplatsen för chokladprodukter. Choklad gillar inte heller kraftiga temperaturväxlingar och smakar därför bäst när den förvaras i en jämn temperatur.

Varför blir choklad grå?

Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan som gör chokladen gråaktig. Den grå färgen är dock endast ett skönhetsfel och påverkar inte chokladens smak.

Hur ska jag återvinna olika förpackningar?

Vi har sammanställt en separat artikel med anvisningar om återvinning av olika slags förpackningar.

Läs mer om återvinningstips.

Dieter

Vilka av Fazers produkter är glutenfria?

Vi har sammanställt en lista över glutenfria produkter i produktsökningen. Du kan avgränsa resultaten genom att använda olika sökfilter.

Se en lista över glutenfria produkter.

Har Fazer veganska produkter?

Merparten av bröden i vårt sortiment är veganska. Du kan söka alla veganska produkter genom att avgränsa sökresultaten i produktsökningen.

Sök produktinformation i produktsökningen.

Innehåller choklad laktos?

I vårt sortiment ingår flera laktosfattiga chokladprodukter. För många av dem baserar sig märkningen som laktosfattig på att produkterna kan innehålla spår av laktos eftersom det även tillverkas produkter som innehåller mjölk på samma produktionslinje. Exempelvis är det mjölkfett som används i choklad laktosfritt.

Wienernougat-konfekten och Mignon-äggen är helt mjölkfria och laktosfria chokladprodukter.

Använd produktsökningen för att hitta produkter som passar din diet.

Vissa produkter innehåller gelatin. Varifrån härstammar det?

I vissa konfektyr- och bageriprodukter används gelatin. Gelatinet i konfektyrprodukterna kommer från gris. I vissa tuggummin används dock gelatin från nöt. Merparten av gelatinet i bageriprodukterna kommer också från gris, men i ett fåtal produkter används gelatin från nöt.

Vilka animaliska ingredienser finns det i bageriprodukterna?

De mest typiska animaliska råvarorna i bageriprodukter är mjölkprodukter och ägg. I vissa produkter används animaliska ingredienser som bl.a. gelatin, karminsyra, karmin och koschenill (E120) och shellack (E904).

Du kan kontrollera produkternas ingrediensförteckningar i produktsökningen.

Är lecitin, aromer och emulgeringsmedel i produkterna vegetabiliska?

Ja. I choklad- och kexprodukter används sojalecitin, i Marianne Toffee solroslecitin och i tuggummin rypslecitin. Även de aromer och emulgeringsmedel samt E472e som vi använder är vegetabiliska.

Ansvarstagande

Vad gör Fazer för att främja ansvarsfulla kakaoinköp?

Hållbar kakaoodling är ett absolut måste för chokladtillverkningen i framtiden. Därför gör vi vårt bästa för att förbättra både tillgången på vår viktigaste råvara och kakaoodlarnas utkomstmöjligheter. 100 % av den kakao som vi använder är ansvarsfullt producerad.

Det innebär att all den kakao vi använder är certifierad eller kommer via direkta odlarprogram.

Läs mer om kakaoinköp.

Varför använder Fazer palmolja och är inköpen ansvarsfulla?

Palmolja har goda tekniska egenskaper och därför används den relativt allmänt inom bageri- och livsmedelsindustrin. Fazer använder palmolja i kex samt i vissa kaffebröd och konfektyrfyllningar. Fazer använder enbart certifierad palmolja.

Läs mer om användning av palmolja.

Är spannmålen i bageriprodukterna inhemsk?

Andelen inhemsk spannmål kan variera beroende på skördesäsong till följd av varierande väderförhållanden. Ibland är vädret ogynnsamt för odling. Vi använder alltid inhemsk spannmål om det bara är möjligt.

Vilka är Fazers etiska principer?

Fazer-koncernens etiska principer grundar sig på våra värderingar och på FN:s internationella principer Global Compact, vilka syftar till att främja företagens hållbara utveckling och medborgaransvar. De etiska principerna styr vårt arbete inom alla affärsområden och i alla verksamhetsländer.

Läs mer om våra etiska principer.

På vilket sätt tar Fazer hänsyn till miljön i sin verksamhet?

Livsmedelsproduktionen har stor inverkan på miljön. I vårt miljöarbete fokuserar vi särskilt på energieffektivitet, minskat avfall och råvarusvinn, mindre vattenförbrukning och hållbar odling samt på att öka medvetenheten. Vi minskar miljöeffekterna speciellt genom att öka andelen grönsaker och vegetabiliska produkter.

Läs mer om miljöansvar.