Korvatulehdus on lasten yleisin virusinfektio. Apu voi löytyä purkkapussista, sillä tutkimusten mukaan täysksylitolipurkan käyttö vähentää merkittävästi lasten korvatulehduksia.

Suomalaiskeksintö ksylitoli on varsinainen ihmeaine. Se paitsi pitää purukaluston kunnossa, myös tutkitusti vähentää merkittävästi lasten korvatulehduksia: tutkimusten mukaan säännöllinen ja suositusten mukainen täysksylitolipurkan pureskelu voi vähentää lasten korvatulehduksia jopa 40 prosenttia.

Ksylitoli taistelee bakteereita vastaan

Tutkimusten mukaan korvatulehdusten vähentyminen on juuri ksylitolin ansiota, eikä siis johdu esimerkiksi mekaanisesta pureskeluliikkeestä. Korvatulehduksia aiheuttavat bakteerit nimeltä pneumakokki ja haemophilus influenzae. Ksylitoli estää näiden bakteerien kasvua ja kiinnittymistä nenänieluun. Näin korvatulehduksia ei pääse kehittymään. Lisäksi ksylitoli vahingoittaa ja hajottaa jo nielussa olevia pneumakokkeja.

Purkkaa pitää syödä säännöllisesti

Ksylitolituotteiden satunnaisella käytöllä ei ole havaittu tehoa korvatulehdusten ehkäisyssä. Täysksylitolipurkkaa pitää siis käyttää säännöllisesti, ei esimerkiksi vain flunssa-aallon aikaan, vaikka korvatulehdus ilmaantuukin useimmiten juuri flunssan jälkimainingeissa.

Tutkimusten mukaan korvatulehdukset vähenevät suositusten mukaisella ksylitoliannostuksella, joka on 8,4 grammaa päivässä. Tämä vastaa kahta täysksylitolipurukumia viisi kertaa päivässä, eli esimerkiksi kaksi purkkapalaa joka aterian jälkeen.

Ksylitolin käytön ja korvatulehdusten yhteyttä on tutkittu esimerkiksi lääketieteen tohtorin Terhi Tapiaisen väitöskirjassa Ksylitolin mikrobiologiset vaikutukset ja käyttö potilastyössä sekä Uharin, Kontiokarin ja Koskelan tutkimuksessa Xylitol chewing gum in prevention of acute otitis media: double blind randomised. joka julkaistiin British Medical Journalissa.