
Vi har sammanställt en lista över frågor som vi ofta stöter på i vårt arbete. Vi hoppas att du hittar lösningen på ditt problem med hjälp av dem. Om det ändå går så att du inte kan lösa problemet ber vi dig kontakta oss direkt.
Tillgång
Fazers produkter säljs i de flesta dagligvarubutiker i Finland. Om du inte hittar en viss produkt i din butik kan du höra dig för om produkten direkt i butiken.
Fazers produkter säljs även på Fazer Café och på besökscentret Fazer Experience i Vanda.
Fazer Store betjänar dig här.
Fazers konfektyrprodukter exporteras till cirka 40 länder.
Vi har egen verksamhet i 8 länder – se verksamhetsställena på karta.
Fazers produkter säljs även på flygplatser och på kryssningsfartyg som går mellan Finland och Sverige eller Estland.
Fazer Café Glogatan 3 levererar produkter med lång hållbarhet till länder inom EU.
Fazer Store leveranser inom hela EU.
Vi förnyar kontinuerligt vårt sortiment utifrån konsumenternas önskemål och ibland måste gamla produkter ge plats för nya.
Hållbarhet och förpackning
Bäst före-datumet anger att de för produkten typiska egenskaperna bevaras minst fram till detta datum vid rätt förvaring. Produkten får säljas och kan användas efter bäst före-datumet. Du kan bedöma om produkten kan användas med hjälp av dina sinnen.
Sista förbrukningsdag ska anges på livsmedel som lätt blir otjänliga ur mikrobiologiskt perspektiv. Produkter får inte säljas eller användas efter sista förbrukningsdagen.
Bröd ska förvaras i rumstemperatur, dvs. i över +22 grader, för att det ska hålla så länge som möjligt. Bröd ska alltså inte förvaras i kylskåp, eftersom det förvånansvärt nog fortare blir gammalt där. Ett annat bra förvaringssätt är nedfrysning.
Choklad ska förvaras torrt och svalt, helst i en temperatur på 16–20 grader. Kylskåp är med andra ord inte den bästa förvaringsplatsen för chokladprodukter. Choklad gillar inte heller kraftiga temperaturväxlingar och smakar därför bäst när den förvaras i en jämn temperatur.
Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan som gör chokladen gråaktig. Den grå färgen är dock endast ett skönhetsfel och påverkar inte chokladens smak.
Vi har sammanställt en separat artikel med anvisningar om återvinning av olika slags förpackningar.
Dieter
Vi har sammanställt en lista över glutenfria produkter i produktsökningen. Du kan avgränsa resultaten genom att använda olika sökfilter.
Merparten av bröden i vårt sortiment är veganska. Du kan söka alla veganska produkter genom att avgränsa sökresultaten i produktsökningen.
I vårt sortiment ingår flera laktosfattiga chokladprodukter. För många av dem baserar sig märkningen som laktosfattig på att produkterna kan innehålla spår av laktos eftersom det även tillverkas produkter som innehåller mjölk på samma produktionslinje. Exempelvis är det mjölkfett som används i choklad laktosfritt.
Wienernougat-konfekten och Mignon-äggen är helt mjölkfria och laktosfria chokladprodukter.
Använd produktsökningen för att hitta produkter som passar din diet.
I vissa konfektyr- och bageriprodukter används gelatin. Gelatinet i konfektyrprodukterna kommer från gris. I vissa tuggummin används dock gelatin från nöt. Merparten av gelatinet i bageriprodukterna kommer också från gris, men i ett fåtal produkter används gelatin från nöt.
De mest typiska animaliska råvarorna i bageriprodukter är mjölkprodukter och ägg. I vissa produkter används animaliska ingredienser som bl.a. gelatin, karminsyra, karmin och koschenill (E120) och shellack (E904).
Du kan kontrollera produkternas ingrediensförteckningar i produktsökningen.
Ja. I choklad- och kexprodukter används sojalecitin, i Marianne Toffee solroslecitin och i tuggummin rypslecitin. Även de aromer och emulgeringsmedel samt E472e som vi använder är vegetabiliska.
Med FODMAP-kost avses en kost där intaget av vissa kolhydrater som inte kan upptas i kroppen begränsas. Födoämnen som innehåller FODMAP-kolhydrater behöver inte undvikas helt, men mängden av dem begränsas så att det totala intaget av FODMAP-kolhydrater i kosten minskar.
Mer information om FODMAP-kosten finns här (endast på finska).
Du kan söka och avgränsa FODMAP-produkter i produktsökningen.
Enligt lagstiftningen kan livsmedel avsedda för normal konsumtion kategoriseras som glutenfria om de innehåller högst 20 mg gluten/kg. Dessa livsmedel ska tillverkas av ingredienser som är naturligt glutenfria.
Du kan avgränsa resultaten genom att använda andra sökfilter.
Du hittar en förteckning över våra glutenfria produkter i produktsökningen.
Den stärkelsesirap/glukossirap som används i konfektyrprodukter kommer från vete och/eller majs. Vid tillverkningsprocessen spjälkas glutenmängden så att den är mycket liten.
Enligt Livsmedelsverkets anvisningar anges inte stärkelse-/glukossirapens ursprung på förpackningarna, eftersom sannolikheten för symptom är mycket liten. Glukossirap kan innehålla små mängder veteprotein, men det är mycket osannolikt att det orsakar allvarliga allergiska reaktioner ens hos känsliga veteallergiker.
Sockerkonfektyr och vissa chokladprodukter gjuts i formar gjorda av majsstärkelse. Stärkelsen torkas bort från konfektyren innan den förpackas. Detta innebär att majsstärkelse inte är en råvara, utan ett hjälpämne vid tillverkningen. Konfektyren kan innehålla spår av majsstärkelse.
Majsstärkelse används även som råvara i vissa produkter, till exempel som förtjockningsmedel. Då finns den angiven i produktens ingrediensförteckning.
Ansvarstagande
Hållbar kakaoodling är ett absolut måste för chokladtillverkningen i framtiden. Därför gör vi vårt bästa för att förbättra både tillgången på vår viktigaste råvara och kakaoodlarnas utkomstmöjligheter. 100 % av den kakao som vi använder är ansvarsfullt producerad.
Det innebär att all den kakao vi använder är certifierad eller kommer via direkta odlarprogram.
Palmolja har goda tekniska egenskaper och därför används den relativt allmänt inom bageri- och livsmedelsindustrin. Fazer använder palmolja i kex samt i vissa kaffebröd och konfektyrfyllningar. Fazer använder enbart certifierad palmolja.
Andelen inhemsk spannmål kan variera beroende på skördesäsong till följd av varierande väderförhållanden. Ibland är vädret ogynnsamt för odling. Vi använder alltid inhemsk spannmål om det bara är möjligt.
Fazer-koncernens etiska principer grundar sig på våra värderingar och på FN:s internationella principer Global Compact, vilka syftar till att främja företagens hållbara utveckling och medborgaransvar. De etiska principerna styr vårt arbete inom alla affärsområden och i alla verksamhetsländer.
Livsmedelsproduktionen har stor inverkan på miljön. I vårt miljöarbete fokuserar vi särskilt på energieffektivitet, minskat avfall och råvarusvinn, mindre vattenförbrukning och hållbar odling samt på att öka medvetenheten. Vi minskar miljöeffekterna speciellt genom att öka andelen grönsaker och vegetabiliska produkter.