Den knapriga ytan och det härligt mjuka innandömet är resultatet av ett gediget hantverk. På Fazers närbagerier bakas bröd med skicklighet, men även med känsla – av äkta kärlek till bagaryrket.

Det är tidig måndag morgon. På K-citymarket Iso Omena i Esbo i Finland sprider sig en härlig doft av nybakat bröd. Det är inte svårt att orientera sig, Fazer Närbageri skulle man hitta med ögonen stängda enbart med hjälp av luktsinnet.

Närbagerichefen Jari Korelin med sitt kunniga team har varit djupt försjunken i sitt arbete, att baka bröd, sedan klockan sex. Alla jobbar koncentrerat och man märker att det finns en passion för arbetet.

Tillbaka till grunderna

Under sin 30 år långa karriär har Jari Korelin till sin glädje fått bevittna det handbakade brödets återkomst och en uppskattning för bröd som fått vila länge. Att baka gott bröd är dock inte så enkelt som man skulle kunna tro.

Jari säger att han snabbt kan se vem som har en äkta kärlek till bagaryrket. Det krävs passion och motivation och dessutom en okuvlig vilja att lära sig och förmåga att följa brödet under hela processen, ända från råvara, degtillverkning och gräddning tills det färdiga brödet skärs upp. Yrkesskicklighet och kärlek till yrket är A och O när man bakar äkta bröd.

Bakning lindrar stress!

När det är som bäst är det både roligt och njutningsfullt att baka bröd. När du sticker ner händerna i degen och känner den mjuka konsistensen släpper stressen och vardagsbekymren. Yrkesbagaren tipsar alla hemmabagare att först mäta upp alla ingredienser noggrant i en bunke och att blanda dem väl. Därefter ska degen få stå och vila länge och i lugn och ro.

En lös deg som inte innehåller för mycket jäst ger det bästa brödet. I en bra basdeg kan man glatt testa olika ingredienser, till exempel färsk basilika, nötter, russin, potatis eller rivna rotsaker. Jari Korelins tips till ovana hemmabagare är att börja med en plåt focacciabröd. Det är enkelt.

Proffsets tips till hemmabagarna

På Fazer Närbagerier används stenugn för bästa möjliga slutresultat. Det går att köpa separata bakstenar till ugnen hemma. Om brödet blir gråaktigt kan man enligt Jari Korelin lägga ett par isbitar på ugnsbotten, vattenångan som frigörs gör brödet härligt knaprigt på ytan. Man ska inte heller låta sig nedslås om man misslyckas. Övning ger färdighet och man lär sig av sina misstag.

Dessutom ska man komma ihåg att ett hembakat bröd är en oförglömlig upplevelse, även om det inte lyckas till hundra procent. Pröva själv om du inte tror.

Och vilket är då bagarmästarens eget favoritbröd?

– Det är nog Fazers havre-linfröbröd. Det är ett gott bröd som har fått vila länge och som har precis rätt slags skorpa utanpå. Och på brödet lägger jag inget annat än smör. Eller visst går det att lägga på skinka eller ost också, men det viktigaste är att brödet är gott i sig, säger brödexperten och ler förnöjt.

Hitta dit eget närbageri