Ellinoora mietti samalla elämän epävarmuutta ja kauneutta tehdessään uutta Sininen hetki -kappaletta. ”Videossa on riipaiseva ja kaunis rakkaustarina. Sitä kuvatessamme tuntui, että olemme jonkin suuremman äärellä.”

Lämmin ja rosoinen Kapkaupunki Etelä-Afrikassa. Sattumus, kohtaaminen, ero – ja jälleennäkeminen.

Ellinoora vanhan ruosteisen pick-upin etupenkillä musta lierihattu päässään. Matka pitkin kiemuraista tietä vuoriston ja meren välissä. Näin syntyy Sinisen hetken uuden musiikkivideon kertoma tarina.

”Olen miettinyt niitä outoja voimia maailmassa, joita ei voi oikein sanoilla kuvata. Elämä tuntuu välillä sekasortoiselta. Mistä tietää, mihin pitää mennä ja mitä tehdä?” kysyy Ellinoora ja vastaa itse:

”Ehkä pitäisi vaan avata tuntemattomia ovia, hypätä pää edellä ja uskoa siihen, että maailma kantaa.”

”Vapaat kädet tehdä klassikosta oma tulkinta”

Näitä ajatuksia Suomen eturivin artisteihin kuuluva Ellinoora pyöritteli mielessään, kun hän sai Fazerilta syksyllä 2017 inspiroivan ja jännittävänkin pyynnön: tehdä kokonaan uusi laulu Sinisestä hetkestä – Fazerin Sinisen legendaarisesta ja rakastetusta tunnussävelmästä.

Laulaja Katri Helenan esittämä ja muusikko Martti Pohjalaisen säveltämä melodia kuultiin Sininen-suklaan tv-mainoksessa ensimmäisen kerran vuonna 1977. Alkuperäinen kappale on vain 30 sekunnin mittainen, mutta sen viipyilevän kaunis ja haikeakin sävel on jokaiselle tuttu.

Sininen hetki on edelleen television soitetuin mainossävelmä, ja sitä on käytetty ja versioitu monissa Fazerin Sinisen mainoksissa vuosikymmenien aikana.

[Lue täältä juttu Sininen hetki -biisin synnystä]

Ja nyt Ellinooran tehtävänä oli tarttua tähän suomalaisuuden soundtrackiin ja tehdä siitä oma tulkintansa.

”Juttelin Fazerin kanssa teemoista, jotka ovat brändille tärkeitä, mutta muuten sain vapaat kädet. Se oli mieletön luotto Fazerilta, ja olin tosi otettu.”

”Halusin kiteyttää, mikä minua ihmisissä kiehtoo”

Ellinoora toimi Sinisen hetken kanssa samoin kuin omissakin biiseissään: hän vain alkoi tehdä. Ensimmäinen versio kappaleesta syntyi parissa viikossa.

Tarinaa luodessaan hän pyöritteli ajatuksia ihmisen elämän monimutkaisuudesta ja epävarmuudesta, jonka kanssa etenkin hänen oma sukupolvensa painii. Aikuisuutensa ensiaskeleita ottavilla nuorilla on paljon paineita ja vastuuta – ja kysymyksiä, miten elämää oikein pitäisi elää.

”Mietin, että olen 24-vuotias nuori – tai välillä tuntuu, että vähän vanhakin – ja katson tätä maailmaa omalla tavallani. Halusin kiteyttää sen, mikä minua ihmisissä ja tarinoissa kiehtoo. Elämän käänteet ovat välillä aika mutkikkaita, eikä kysymyksiin saa aina vastauksia.”

Ellinooran mukaan samalla on hienoa, että nykymaailmassa kaikki on mahdollista.

”Ihmisen oman sinisen hetken ei tarvitse olla mikään maata mullistava tai vallankumouksellinen hetki, vaan ihan pienikin asia tai oivallus. Hetki voi olla surullinen, se voi olla onnellinen ja se voi olla mitä tahansa siltä väliltä. Tärkeintä on, että se on kunkin oma henkilökohtainen hetki.”

”Kapkaupungin sade loi sinisen hetken”

Kapkaupungissa helmikuussa 2018 ollessaan Ellinoora kohtasi oman sinisen hetkensä: raskaat sadepisarat rummuttivat kuivuudesta pahasti halkeillutta maata. Etelä-Afrikan toiseksi suurimmassa kaupungissa ei ollut satanut aikoihin, ja se kärsi vuosisadan pahimmasta vesipulasta.

Nyt vettä vihmoi taivaalta peräti kaksi päivää, mikä herätti luonnon uuteen vehreyteen. Ellinoora ei ollut koskaan elämään ollut niin onnellinen sateesta.

”Siinä oli selittämätöntä symboliikkaa, että asiat menevät niin kuin niiden kuuluu mennä. Koin sateen kuin kohtaloksi, sillä yllättäen saapunut sade sivusi niin vahvasti teemoja, joita musavideomme käsittelee. Tuntui, että olimme jonkin suuremman äärellä.”

Ellinoora näkee kappaleensa ja musiikkivideon kokonaisteoksena. Molemmat toimivat erikseen, mutta myös täydentävät vahvasti toisiaan.

”Videossa on hyvin riipaiseva ja kaunis rakkaustarina. Minä saan toimia siinä ikään kuin kohtalona, joka aina ilmestyy päähenkilöiden elämään.”

”Kun näytin lopullisen videon äidilleni, hän alkoi itkeä vuolaasti. Ajattelin, että se oli hyvä tunne. Eiköhän jokainen meistä mieti asioita, joita laulussa käsitellään: kuka olet, minne menet ja onko sinulla joku vieressä vielä silloinkin, kun olet vanha.”

”Kunnioituksen ohella myös tiettyä hulluutta”

Ellinoora kertoo Sininen hetki -biisin tekemisen olleen hyvällä tavalla haasteellinen työ. Häntä pyydetään moneen mukaan, mutta harvaan projektiin hän haluaa lähteä.

”Ylipäätään uskon siihen, ettei kannata lähteä juttuihin, joihin ei ole annettavaa ja joiden takana ei voi itse seistä. Fazerin yhteydenoton jälkeen minulle tuli heti selkeästi mieleen, mitä biisi voisi olla.”

Laulua tehdessään Ellinoora sulkeutui studioon tuottajansa Samuli Sirviön kanssa, joka vastaa viulua lukuun ottamatta kaikista muissa kappaleessa kuultavista soittimista. Jousiosuudet hoiti Ellinooran luottoviulisti Antti Kokkola.

Ellinoora kertoo, että hänellä oli suuri kunnioitus alkuperäistä melodiaa kohtaan, mutta samalla hän halusi tarttua ennakkoluulottomasti kaikkien suomalaisten tuntemaan sävelmään.

”Tuntui vähän uhkarohkealta repiä kansallisaarretta rikki, mutta se kuului tähän hommaan. Kunnioituksen ohella piti olla tiettyä hulluutta, että totta kai me tehdään tämä uudella tavalla.”

Biisi syntyi yllättävän kivuttomasti, vaikka rima oli Ellinooralla korkealla. Hänelle selvisi nopeasti, että uudenkin kappaleen on hyvä alkaa ja loppua tutulla Sininen hetki -sävelmällä.

Musiikkivideota kuvattiin viikon ajan Kapkaupungissa, ja Etelä-Afrikan kauneuden lisäksi Ellinoora vaikuttui videotuotantotiimin ammattimaisuudesta.

”Minulle oli yllätys, kuinka iso filmiteollisuus siellä on. Joka paikkaan pystytettiin uusi teltta ja siellä meikattiin ja vaihdettiin vaatteet. Kuvauspäivät olivat pitkiä, mutta oli kiinnostavaa seurata ylipäätään, kuinka tällaista isoa produktiota tehdään. Oli hienoa, että saimme kuvata niin upeissa olosuhteissa.”

Videon käsikirjoitti ja ohjasi Saara Salama.

”En lakkaa kehumasta Saaraa. Hän sai ihan poikkeuksellisella tavalla kopin kappaleesta: miltä tarina näyttää ja miten se kuvitetaan. Lisäksi on aina hienoa, kun tekijöinä ovat naiset.”

Ellinooran Etelä-Afrikassa kuvauksissa ottamia polaroid-kuvia.

”Kauneuteen kuuluu aina myös säröjä”

Ellinoora sanoo, että tarinoiden ohella häntä kiinnostavat hyvät ja isot kertosäkeet. Hän on viehättynyt suomalaisesta melankoliasta, jota Sinisen hetken melodiassakin kuullaan.

”Olen itsekin taipuvainen aika isoon kriiseilyyn ja hyvin voimakkaaseen stressiin. Siksi on hienoa, jos pystyn musiikissani kertomaan näistä asioista harmonisesti.”

Ellinooran mukaan elämä on kuitenkin välillä niin sekamelskaista, että harvoin siitä saa täysin puhdasta ja kaunista biisiä.

”Mutta kauneuteen kuuluu aina särö ja epätäydellisyys. Tätä kaikkea Sininen hetkikin edustaa.”

Katso täältä Ellinooran video Sininen hetki.

Ellinoora: Sininen hetki Spotifyssä