Suurin osa Fazer Yosa -kauratuotteista on fermentoituja eli tuotteet on hapatettu asidofilus- ja bifidobakteereilla.

Fermentointi ei ole menetelmänä uusi, vaan sitä on käytetty muun muassa säilöntämenetelmänä jo tuhansien vuosien ajan. Fermentointi pidentää säilyvyysaikaa ja rakentaa tuotteeseen luonnollisen täyteläisen maun. Menetelmää on käytetty laajasti mm. maitotuotteissa ja kasvisten säilyvyyden parantamisessa. Periaatteessa melkein mitä tahansa raaka-ainetta voi fermentoida.  

Ensiluokkainen suomalainen kaura, jota käytämme Fazer Yosa -tuotteissa, sopii erittäin hyvin fermentoitavaksi. Fermentointi antaa Fazer Yosa -tuotteille sen pehmeän ja luonnollisen raikkaan ominaismaun ja vaikuttaa jossain määrin myös lopulliseen rakenteeseen.  

Käytämme Fazer Yosa -tuotteissa hapatteena eläviä asidofilus- ja bifidobakteereja, jotka käynnistävät fermentoinnin. Maitohappobakteerit pilkkovat hiilihydraatteja muodostaen niistä maitohappoa. Hapattaminen myös muokkaa proteiineja ja voi parantaa tuotteen ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Fazer Yosa -kauravälipaloja ei ole jälkipastöroitu, mikä tarkoittaa, että kyseiset tuotteet sisältävät eläviä maitohappobakteereja.  

Ihmiskehomme on täynnä bakteereja, joilla on suuri merkitys hyvinvointimme kannalta. Erityisesti asidofilus- ja bifidobakteerit ovat meille tarpeellisia. Fermentointia menetelmänä ja sen terveyttä edistäviä vaikutuksia on tutkittu laajasti. Tutkimus ja yhteistyö johtavien suomalaisten yliopistojen kanssa on ollut tärkeä osa Fazer Yosa kauratuoteperheen kehitystyötä vuosikymmenien ajan.  

Artikkelia varten on haastateltu Fazerin ravitsemusasiantuntijoita, tutkimustiimiä sekä Fazer Yosa -tuotteiden perustaja Merja Scharlinia.