Jopa kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Tällöin arvokkaita luonnonvaroja menee hukkaan, ja koko ruuan tuotantoketjuun tehdyt panostukset on tehty turhaan. Ruokahävikin vähentäminen kotikeittiössä on helppo keino osallistua ilmastotalkoisiin. Keräsimme ihmisiltä hävikkivinkkejä Marttatorilla Helsingissä lauantaina 14.9. Saimme yhteensä lähes 400 ideaa – tutustu nyt hävikkivinkkien parhaimmistoon!

Kaikki lähtee suunnittelusta

Suosituimmat hävikkivinkit ovat helposti toteutettavissa ja liittyvät vahvasti ennakointiin. Ruokahävikin vähentäminen lähtee jo ostoslistan suunnittelusta, vain tarpeeseen ostamisesta ja heräteostosten karsimisesta. Hävikkiä voi tehokkaasti vähentää ottamalla lautaselle vain sen verran ruokaa, kuin jaksaa syödä. Ylimääräisen ruuan ja ruoka-aineet voi pakastaa tai niistä voi loihtia jotain uutta seuraavina päivinä.

Myös erilaisten sovellusten ja palvelujen hyödyntäminen voi auttaa vähentämään hävikkiä. Tällaisia ovat muun muassa ResQ, kauppakassipalvelut, fiksuruoka.fi ja koulujen hävikkiruokamyynnit. Kaikki raaka-aineet tulisi käyttää aina päiväysjärjestyksessä ja säilyttää oikealla tavalla.

Parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä, muistuttaa myös moni vinkki. Hävikkiä voit vähentää pelastamalla kaupan punaisin lapuin varustetut, viimeistä käyttöpäivää lähestyvät tuotteet.

Tähteistä uudeksi ruuaksi

Vinkkien joukossa oli paljon ideoita siitä, kuinka jatkojalostaa tähteet uudeksi ruoaksi tai ainesosiksi.

Esimerkiksi vanhat leivät muuntuvat käden käänteessä korpuiksi tai korppujauhoksi, jolloin nekin saa hyödynnettyä kokonaisuudessaan. Puuron tähteistä voi leipoa ihanan pehmeitä sämpylöitä ja muusista rieskoja tai vohveleita.

Monella on käytössään kotona jämäruokapäivät, jolloin jääkaapin sisältö käydään läpi ja tähteistä tehdään esimerkiksi lämpimiä voileipiä tai “jääkaapinsiivouspizzaa”. Munakkaaseen makua tuovat keitetyt perunat ja vanhentuvat kasvikset. Pyttipannuun voi laittaa mitä vain, ja ylikypsistä hedelmistä taikoo hetkessä maukkaita smoothieita. Jauhelihakastikkeen lopun voi hyödyntää lasagneen, josta syö koko perhe. Broilerin tai lihan tähteet tulevat syödyksi salaatin seassa.

Jälkiruuaksi voi tarjoilla vaikkapa ylimääräisestä leivästä syntyviä köyhiä ritareita, ja ruisleivän paloista ja puolukoista pyöräyttää maukkaan puuron. Jälkiruuaksi muuntuvat myös tummat banaanit: niistä saa lettuja tai kakun. Vanhentuvista maitotuotteista voi paistaa komean pannukakun, ja jämäkarkit rikkoa karkkimuruksi leivonnaisten koristeluun.

Käytetyistä kahvinporoista saa vartalon kuorinta-aineen, kun ne sekoittaa kookosöljyyn. Kahvinporot voi myös hyödyntää lannoitteena kasveille.

Yhä annoksia yli tarpeen – mitä tehdä yli jääneelle ruualle?

Mikäli hävikkiä syntyy yllä olevista vinkeistä huolimatta, on aika pohtia hävikkiruuan hyödyntämistä luovemmin.

Tehkää työkaverisi kanssa työpaikalle yhteiset eväät aina vuorotellen, niin hävikkiä syntyy vähemmän. Jäljelle jääviä tähteitä voi antaa eteenpäin esimerkiksi perheenjäsenille tai naapurille – ja miksei myös lemmikille. Voisiko yhtenä ratkaisuna toimia kerrostalon ala-aulaan sijoitettava yhteinen jääkaappi, jonne voi viedä ylimääräisiä ruoka-aineita?

Ankarammaksi – mutta hävikkiä estäväksi – keinoksi on syntynyt idea myös hävikkisakosta: maksa sakkoa aina, kun heität ruokaa roskiin. Sakkorahat voi lahjoittaa sopivaksi kokemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen.

Fazer ruokahävikkiä vastaan

Ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia, ja se on myös yksi Fazerin neljästä vastuullisuustavoitteesta. Etsimme rohkeasti keinoja ruuantuotannon ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Pyrimme tarjoamaan ihmisille aina jokaiseen tarpeeseen sopivia pakkauskokoja.

Lappeenrannan makeistehtaalla ruokahävikkiä pienennetään pakkaamalla ulkonäöltään viallisia, mutta muutoin moitteettomia karkkeja uniikkeihin Makea Moka -pusseihin. Makea Moka -pussit ovat pilottituote, joita myydään nyt Prismoissa ympäri Suomen. Fazer Myymäläleipomoissa on käynnissä Hävikkitalkoot, jolloin edellisenä päivänä leivottuja tuotteita voi ostaa edulliseen hintaan aamupäivisin. Lahjoitamme myös ylijäänyttä leipää hyväntekeväisyysjärjestöille ja toimitamme ylijäämää biopolttoaineen raaka-aineeksi ST1:lle.

Fazer-konsernin vastuullisuustyön neljä kunnianhimoista tavoitetta ovat 1) 50 % vähemmän päästöjä 2) 50 % vähemmän ruokahävikkiä 3) 100 % vastuullisesti hankittua 4) enemmän kasvipohjaista. Lue lisää Fazer-konsernin neljästä kunnianhimoisesta vastuullisuustavoitteesta.

#ruokaajollaonmerkitys #ratkaisujaruuasta #northernmagicmadereal